W systemach chłodniczych, jeśli sprężarka uruchomi się i zatrzymuje się często z powodu usterki, poważnie wpłynie to na jego żywotność. Dlatego niektóre marki klimatyzacji wprowadzą funkcję alarmu „krótkiego wstrząsu” w swoich systemach sterowania, która trzykrotnie zablokuje sprężarkę po alarmie niskiego ciśnienia, aby zapobiec wielokrotnym uruchomieniu, zmniejszając ryzyko uszkodzenia sprężarki. Jednak alarmy niskiego ciśnienia nie zawsze są spowodowane błędami, a czasem mogą być spowodowane innymi przyczynami. Na przykład, jeśli rury miedziane w systemie chłodnictwa klimatyzacji są zbyt długie, może to spowodować alarm niskiego ciśnienia podczas procesu uruchamiania. Ponadto czas alarmu niskiego ciśnienia ustawiony w fabryce dla klimatyzatora jest niski, na przykład 120 sekund. W obliczu długiej miedzianej rury i wydłużonym czasem, aby czynnik chłodniczy powrócił do parownika, może zostać uruchomiona awaria alarmu niskiego ciśnienia.
W przypadku tego problemu możemy wziąć szereg rozwiązań. Po pierwsze, system może dostosować czas alarmu niskiego ciśnienia, który zwykle można wydłużyć do 180 sekund. Jednocześnie w środowisku ze zmieniającą się pogodą czas alarmu niskiego ciśnienia musi zostać odpowiednio zwiększony według faktycznej sytuacji. W ten sposób możemy lepiej poradzić sobie z problemem alarmu niskiego ciśnienia i zapewnić stabilne działanie systemu klimatyzacji.
1. Kanał wlotowy lub wylotowy klimatyzatora jednostki wewnętrznej jest blokowana
Kiedy użytkownik zgłasza problem, może najpierw zapytać, czy maszyna została niedawno odnowiona. Jeśli obszar wlotu powietrznego lub kanału wylotowego zostanie zmniejszony, wyparnik klimatyzatora nie będzie w stanie zwolnić zimna, co spowoduje mrozy i zamrażanie parownika, a ciśnienie czynnika chłodniczego będzie stopniowo zmniejszać, co ostatecznie wywołuje alarm o niskim ciśnieniu.
Rozwiązanie: Problem ten można rozwiązać, po prostu przywracając obszar wlotu powietrznego lub kanału wylotowego przed debugowaniem.
2. Filtr klimatyzatora jednostki wewnętrznej jest brudna i zablokowana
Podczas działania klimatyzatora cyrkulacja powietrza nieuchronnie pochłania kurz w środowisku do powierzchni filtra. Jeśli użytkownik ignoruje ten problem przez długi czas, filtr będzie brudny i zablokowany z powodu nadmiernej akumulacji pyłu, co spowoduje zamrażanie i uruchomienie uskoku alarmu niskiego ciśnienia klimatyzacji.
ROZWIĄZANIE: Zaleca się, aby użytkownicy regularnie wymieniać filtr jednostki wewnętrznej klimatyzatora (filtr jest przedmiotem konsumpcyjnym) i przygotować jeszcze kilka w nagłych wypadkach. Gdy filtr okaże się zbyt brudny, można go łatwo wymienić samodzielnie.
3. Suchy filtr w systemie chłodzenia klimatyzatora jest brudny i zablokowany lub rura miedziana jest blokowana przez olej.
Podczas procesu podłączenia rur miedzianych miedziane żuża wytwarzane przez spawanie nie mogą być całkowicie usuwane przez dmuchanie, a zanieczyszczenia te stopniowo gromadzą się w suchym filtrze. Ponadto, gdy uruchomi się system chłodniczy klimatyzacji, na obu końcach filtra będzie różnica temperatury.
Rozwiązanie: Jeśli filtr jest poważnie brudny i zablokowany, system chłodniczy musi zostać ponownie wysadzony w powietrze lub czyszczenie. Konwencjonalną metodą obróbki jest zastąpienie go suchym filtrem tego samego modelu i specyfikacji.
4. Problem akumulacji oleju w rurach klimatyzacji.
Z powodu niewłaściwej instalacji niektórych klimatyzatorów olej czynnikowy gromadzi się w rurach, co z kolei wpływa na krążenie układu chłodnictwa. Gdy czynnik chłodniczy nie może płynnie powrócić do parownika, uruchamiany zostanie alarm niskiego ciśnienia. Warto zauważyć, że akumulacja oleju w rurach klimatyzacji czasami wywołuje alarm wysokiego ciśnienia, który zależy od lokalizacji akumulacji oleju czynnika chłodniczego w układzie chłodnictwa i kolejności wywołanego alarmu.
Rozwiązanie: Aby zapewnić normalne działanie klimatyzatora, należy się naprawić rury systemu chłodnictwa i należy przestrzegać wymagań budowlanych specyfikacji. Jako miarę awaryjną możesz spróbować zwolnić nagromadzony olej w miedzianych rurach, aby przywrócić funkcję chłodzenia klimatyzatora.
5. Awaria obrońcy niskiego ciśnienia w układzie chłodnictwa klimatyzacji.
Aby wykryć i rozwiązać ten problem, konieczne jest wykonanie testu licznika w systemie chłodnictwa klimatyzacji. Gdy ciśnienie jest normalne, użyj multimetru do pomiaru obwodu ochrony niskiego ciśnienia lub spróbuj zwrócić ochronę niskociśnieniową i uruchomić sprężarkę. Podczas tego procesu zwróć szczególną uwagę na zmiany ciśnienia układu chłodnictwa i bądź gotowy do odłączenia sprężarki w dowolnym momencie. Jeśli cykl chłodzenia może powrócić do normy, można ustalić, że obrońca niskiego ciśnienia jest uszkodzony.
Rozwiązanie: Wymień wadliwy obrońca niskiego ciśnienia nowym z tej samej specyfikacji i modelu.
6. Nie można otworzyć zaworu elektromagnesu w systemie chłodzenia klimatyzacji.
Aby zdiagnozować ten problem, musimy wykonać test licznika w systemie chłodnictwa klimatyzacji. Po obniżeniu wartości ustalania temperatury, gdy system chłodniczy jest gotowy do uruchomienia, zwróć uwagę na to, czy zawór elektromagnesu wydaje dźwięk otwierający. Jeśli zawór elektromagnesu nie zostanie otwarty, niskie ciśnienie stopniowo spadnie, aż alarm niskiego ciśnienia zostanie uruchomiony. W tej chwili spróbuj zresetować alarm na panelu sterowania klimatyzacją. Jeśli niskie ciśnienie nie może wzrosnąć, należy zmierzyć cewkę elektromagnesu. Jeśli wynik pomiaru wykazuje opór, cewka jest w dobrym stanie; Jeśli pokazuje nieskończoność, cewka może zostać spalona.
Rozwiązanie: Wymień wadliwy elektromagnedowy cewkę zaworu na nową z tych samych specyfikacji i modelu.
7. Zawór rozszerzający w systemie chłodzenia klimatyzacji jest wadliwy.
Aby zdiagnozować ten problem, konieczne jest również przeprowadzenie testu miernika w systemie chłodzenia klimatyzacji. Po obniżeniu ustawienia temperatury zaobserwowaliśmy, że ani niskie ciśnienie, ani wysokie ciśnienie nie mogą wzrosnąć, a nawet przy dodaniu czynnika chłodniczego niskie ciśnienie nie wzrosło.
Rozwiązanie: Najpierw spróbuj dostosować otwieranie zaworu rozszerzającego, aby sprawdzić, czy może skutecznie rozwiązać problem. Jeśli regulacja jest nadal nieskuteczna, musisz wymienić nowy zawór rozszerzenia tych samych specyfikacji i modelu.
8. Wyciek czynnika chłodniczego w systemie chłodzenia klimatyzacji
Gdy układ chłodniczy klimatyzacji jest testowany za pomocą miernika, jeśli nie zostanie wyświetlone ciśnienie, oznacza to, że czynnik chłodniczy w systemie chłodniczym całkowicie wyciekł. Jeśli jednak nadal występuje ciśnienie, a układ chłodniczy może ledwo działać, po dodaniu czynnika chłodniczego ciśnienie natychmiast wzrośnie, co przypomina nam, że istnieje wyciek czynnika chłodniczego.
Rozwiązanie: Po pierwsze, konieczne jest kompleksowe sprawdzenie wszystkich części układu chłodnictwa, szczególnie w celu znalezienia oznak wycieku oleju, i skupienia się na stosowaniu detergentu w celu dokładnego sprawdzenia podejrzanego położenia wycieku oleju. W razie potrzeby można przetestować układ chłodniczy pod kątem segmentacji konserwacji ciśnienia w celu dalszego zlokalizowania wycieku. Po znalezieniu wycieku należy użyć spawania do naprawy i ponownego zadebugowania układu chłodnictwa.
10. Wpływ rozpraszania ciepła skraplacza w systemie chłodnictwa klimatyzacji jest zbyt dobry.
Zwykle dzieje się tak, gdy temperatura otoczenia jest niska, a wentylator zewnętrzny klimatyzacja nie ma funkcji regulacji prędkości.
Rozwiązanie: Problem ten można skutecznie rozwiązać, zwiększając ciśnienie początkowe klimatyzatora lub poprawiając wentylator zewnętrzny, aby miał funkcję regulacji prędkości.
